Borrfritt

Borrfritt

Montera borrfritt – limma på kakel

Montera skåp & kommoder borrfritt med lim - inga hål i tätskiktet

För drygt tio år sedan fick jag besök i min dåvarande kakelbutik Malmö Svågertorp. Det kom en kille från ett företag som hittat en produkt som han och hans partners ville introducera på den svenska marknaden som skulle ta en av landets mest konservativa branscher med storm: Monteringslim.

Tanken var att istället för att borra upp produkter och bryta tätskiktet och få så vis helt förhindra fuktskador så skulle man limma upp de på kakel. Killen var otroligt entusiastisk, visade bilder och hade med prover på hur man skulle blanda ihop pulver i en burk och så skulle allting hålla. Det enda som skulle krävas var en slät och fettfri yta att montera mot. Ja tjena tänkte jag – skrattade lite och skickade vidare honom till företagets inköpschef och var mer än hyggligt övertygad som att den killen ser jag inte igen.

Borrfritt montage 

Idag är produkten ett måste i varje montörs och installatörs verktygslåda. De flesta leverantörer av badrumstillbehör och inredning som möbler och även duschar erbjuder lösningar tillsammans med denna produkt eller varianter av den. VVS-branschen har tagit produkten till sig när det gäller montering av blandarbrickor och rörfästen. Det händer att jag springer på killen på mässor för så väl konsumenter och proffs och det är inte så att jag känner mig som Dick Rowe, mannen som inte ville signera the Beatles, men det är inte långt därifrån. Produkten kommer från Design4Bath – Borrfritt.

Noll hål i väggen | Utan att borra

De bästa idéerna är ofta enkla, och det var just en sådan idé som kom till sinnet av en tysk rörmokare i början av 2000-talet. Under lärlingstiden hade han blivit irriterad på bristen på ett starkt, snabbt och rent alternativ till borrning för att fästa olika typer av badrumsprodukter på ytor som kakel eller natursten. Framförallt ville han ha en metod som var reversibel. Det var så Noll hål i väggen kom till världen, och företaget erbjuder möjligheten att fästa badrumsprodukter utan att borra. härdning för att få maximal styrka. Limmet är ogiftigt och kan tvättas bort.

Hur limmar man på kakel

Lösningen är lika enkel som genial. Det finns alltid risker med att borra i kakel. Om vi bortser från risken från fuktskador så är största risken att det finns spänning i kakelplattan och att den spricker när man borrar i den. En del väljer att borra i fogen men har man otur trillar två plattor ner. Med ett monteringslim som man applicerar på plattan försvinner risken totalt och det enda du ska försäkra dig om är att plattan verkligen är fäst ordentligt med fix mot väggen.

Systemet är enkelt. Det du ska limma upp bör ha en så stor anläggningsyta mot ett plan yta, kakelplatta, som möjligt. Vissa accessoarer eller VVS-tillbehör som blandarfäste ex. har inte detta och då köper man till fästbrickor avsedda för produkten som du först limmar på väggen och när det stelnat skruvar du dit produkten.

Design4Bath – Borrfritt monteringslim finns i byggvaruhandeln och är enkel som ”Gör-Det-Själv”-kund att montera i ex. badrum. Om du skulle limma fel så är det inga svårigheter att ”knäcka” bort den fastlimmade produkten. Läs monteringsanvisningarna noga innan. För att undvika onödigt strul är mitt tips att när du ska sätta upp toalettpappershållare och handdukshängare, vänta några dagar efter att badrummet är färdigt och använd badrummet. Då kommer du snabbt att märka på vilken höjd du ska limma upp dina saker.

Vilket lim fäster på kakel?
Monteringslim Gotiler MS Strong ger omedelbar vidhäftning på metall, sten, betong, klinker, kakel, tegel, glas, speglar och trä. Användbart inom- och utomhus. Förvara limmet frostfritt.

Vilket lim i badrum?
För enkla uppfräschningar använder du MS Polimer Pro lim i badrummet. Perfekt för att montera duschkorgar och andra produkter utan borrning. Gotiler®-teknologin är vattenresistent och avlägsnas utan skada på underlaget.

Lycka till!


Förfina sökningen